top of page

"Mindig lehet változtatni, újítani, fejlődni" - Interjú Vanyovszki Máriával

Frissítve: jan. 2.

Idei egyik utolsó munkánk volt alapító tagunk, Vanyovszki Mária szakmai portréfotózása. Erre szokták azt a mondást használni, hogy "amikor a hóhért akasztják", de itt sem hóhér, sem akasztás nem történt, hanem csupa élvezet, igazi örömmunka.Mária a Couture Portré ügyfelei számára szokásosan megküldött kérdéseket válaszolta meg.


Mikor volt profi fotózásod utoljára?

Gondolkodnom kellett, mert rólam azért gyakran készülnek képek, de ilyen igazi profi fotózásom tavaly nyáron volt, amikor az Éva Magazin címlapjára fotóztak.


Milyen célból akartál új fotókat magadról?

A vanyovszkimaria.hu coach oldalam tartalmi frissítéséhez akartam az új képeket.


Sok fotóst ismersz és számtalan fotózást szerveztél a divatportálodra és a Couture Portré keretein belül is. Hogyan álltál neki a saját fotózásod szervezésének? Mikben volt ez más?

Az ügyfeleinknek gyakran nincs elképzelése, vagy amit meg is tudnak fogalmazni, még nem fogható meg fotókban. Az első beszélgetéseink ezért mindig arról szólnak, hogy jól irányzott kérdésekkel megismerjük az igényeiket, kimondatjuk velük a vágyaikat. A fotózás napján újrahangolódunk az ügyfelekre, hogy aznapi vágyaikat megérezve, de azért az eredeti célokhoz tartva magunkat tudjuk alakítani a fotózás menetét. Ezek körök értelemszerűen most elmaradtak.

Határozott elképzelésem volt a hangulatokra, jelenetekre, pózokra is.

Több nagyon jó fotós barátom, ismerősöm van, de az utóbbi időben a Couture Portré révén Nerpel Nikolettával dolgozom együtt a leggyakrabban. Szakemberként jól ismerjük egymás dinamikáját, könnyen egymásra tudunk hangolódni. Tudtam azt is, milyen képi világra számíthatok tőle, és ez passzolt az elképzeléseimhez. Így hamar eldöntöttem, hogy őt fogom felkérni.


Mit vártál a Couture Élményfotózástól?

Egy kivételes napot és profi fotókat.


Mit jelent számodra az öltözködés?

Az öltözködés egészen kiskorom óta meghatározó motivációs tényező és önkifejezési eszköz. Számtalan családi anekdota van az ezzel kapcsolatos megnyilvánulásaimról, és szerencsére anyukám is nagyon jó érzékkel állt ehhez. Kamaszkoromban előszeretettel járta velem a méteráruboltokat, meg a varrónőket, hogy mindig azt készíttessük el, amit megálmodtam.


Amikor pár évvel ezelőtt volt egy nehéz időszakom és gyászomban sokat vágytam otthon lenni, csendben, egyedül, a kimozduláshoz is az adott lendületet, hogy a ruhatáramból valami új, merész, váratlan összeállítást kreatívkodtam és abban mentem ki a világba.


Milyennek mondanád a stílusod?

Bátor. Mindig azt veszem fel, amihez éppen kedvem van.

Szeretem a merész kombinációkat, imádom a szokatlan társításokat.

Nagy kedvencem, amikor régi darabokat vegyítek újakkal, vagy utcalányos stílust konszolidált elegánssal...


Milyen darabokból áll a ruhatárad? Legrégebbi, legújabb, különlegesebb…

Először is vannak a régi, saját magam tervezte, varratott öltözékeim, ill. sok olyan kötött holmi, amit magam csináltam. Megvannak a ruhák abból a korszakomból is, amikor megpróbáltam beilleszkedni az elképzelt elvárásokba. Ezt ma már csak „szürke” korszaknak nevezem :D

Aztán jött a színes, elegáns online vásárlási dömpingem, majd a nem vásárlós időszakomból a régi kincsek vadászata családtagoktól. Szóval a gardróbom nagyon színes, vegyes.

Legrégebbi talán apai nagyapám csíkos pizsama nadrágja. A halála után azt az egy holmit hoztam el és tartottam meg. Egyetemista koromban sokat viseltem, hosszú, fekete szövetkabáttal és bakanccsal. A legújabb szerzeményem pedig egy méretre készíttetett, türkiz kabát, amit a fiatal tervező, Mileji Claudia álmodott meg számomra. Tőle van 10 évvel ezelőtt vásárolt bőr kosztümöm is.


Hogyan válogattad ki a fotózásra készített darabokat? Mi volt az elsődleges szempontod?

Színvilágban és fazonban is határozott elképzelésem volt.

Mindenképpen akartam egy sárga ruhát. Ezt már a coach kollégák is visszajelezték, hogy a sikeres coach Máriát ők sárgában látják maguk előtt. Varga Viktóriának ez a korábbi kollekciós darabja nagy kedvencem.


A üzleti múltamra visszautalva, meg mert mindig is szerettem, terveztem egy fekete-fehér nadrágkosztümös öltözéket is. Ez az Yves Saint Laurent hangulatú nadrágkosztüm Orovica Szilvi munkája, aki nagyon érzi ezt az elegáns üzleti vonalat. Nem véletlen, mindketten a kereskedelmi ingatlanfejlesztés világában dolgozva is már ezt a stílust képviseltük.


A türkiz nagy szerelem, jól megy a hajamhoz, a szememhez, így az is mindenképp rajta volt a palettán. Szintén Varga Viktóriától szereztem be ezt az összeállítást.


A bordó menet közben jött be az ihletésbe, hogy aztán a fotózáson rádöbbenjek, hogy hasonló ruhám volt már 11 évesen is, és hogy tulajdonképpen minden szettben rekonstruálok valami kislánykori öltözékemet… Ez megérne egy külön coachos bejegyzést :D

A képen viselt ruha szintén Orovica.Viseltem még a kedvenc türkiz, bőrberakásos, régebbi, testhezálló ruhám, a nemrég gardróbvásáron szerzett neon garbóm és a kedvenc Alexander Richard ingruhám is.


Mit akartál közvetíteni, üzenni?

A weboldalam előző verziójára felkerült képek is profi fotók voltak, de egy korábbi állapotomat tükrözték. 2013-ban, illetve 2016-ban készültek. Azóta rengeteg mindent történt a világban és velem is. Mások szerint külsőre alig változtam, én viszont láttam, hogy ott még sok minden nincs meg, ami azóta már benne van nemcsak a lelkemben, de talán a tekintetemben is. Azt akartam, hogy az a tapasztaltabb énem nézzem vissza a képeken is, akivel az ügyfeleim találkoznak nap mint nap.


Hogyan élted meg az előzetes egyeztetéseket?

Nikivel régóta dolgozunk együtt, így könnyedén ment az egyeztetés. Hamar ráérzett az igényeimre, tetszett neki, hogy az otthonomban fotózzunk és megteremtette hozzá a technikai feltételeket is.


Milyen tapasztalataid voltak a fotózás előtti készületek alatt? Ruhák válogatása, smink, haj…

Az öltözékeket úgy állítottam össze, ahogy ügyfeleink számára is szoktam: legyenek benne aktuális, magyar tervezői darabok és ha szeretnék, saját kedvencek is.

A tervezőknek ezúton is köszönöm, hogy ilyen szép dolgokat alkotnak és ezzel járulnak hozzá az igényes női öltözködés terjesztéséhez!

Fodrászhoz évek óta nem járok, magamnak vágom, így a hajamat aznap reggel csak megmostam és kész voltam :D


A sminkkel izgultam a legjobban, mivel nem sminkelem magam, de tudom Nikitől, hogy a kamera előtt ez szükséges. Szerencsére sok tehetséges sminkest ismerek, akikkel jó tapasztalatom van. Egy belső megérzés volt, hogy Huszár Katát hívjam el, aki egy tévéműsorhoz sminkelt egyszer, és nagyon meg voltam vele elégedve. Most is jó volt vele dolgozni. Szerettem a sminkem, és Kata végig ott volt, hogy javítson, ha kell, ill. segítse a fotózást, ahol tudja.


Szervezőként a kamera másik oldalán szoktál állni. Milyen élmény volt a fotózás?

Fantasztikus. Reggel 11-kor kezdtünk, és mivel az otthonomban fotóztunk, egyre-másra vettem elő az újabb szett ötleteket. Nem bírtam leállni. Végül összesen tíz különböző öltözék hangulatot fotóztunk. Annyira élveztem, hogy nem fáradtam egyáltalán, és Niki ebben tökéletes partner volt. Hozzám hasonlóan élvezte, és kábé reggelig bírtuk volna csinálni. Végül este 6-kor abbahagytuk.

Így is több mint ezer kép készült, amiből alig tudtam kiválasztani, miket használjak, mert szinte mind szuper lett.

Mit élveztél legjobban a fotózás során?

Imádtam a modellkedést, ami egyben egy különleges családi program is lett. Stylist ugyanis nem volt, viszont tudom, hogy a fotós mellé mindenképpen kell egy külső szem, aki a fotózás egyéb tényezőire figyel. Erre a szerepre anyukám és a szerelmem kértem fel. Nagyon sokat segítettek ők is, és hozzám hasonlóan élvezték is.


Mit szeretsz jobban, ha instruálnak, hogyan pózolj, mozogj, vagy ha magadtól állhatsz be?

Mindkettőt szeretem és mindkettőből születnek jó képek.


Van olyan rész a fotózáskor, amit nem kedvelsz?

Nincs.


Milyen érzés volt viszontlátni magad a képeken?

Eszméletlen jó volt.


Mit viszel az élményből tovább?

Megerősített abban, hogy imádok a kamera mindkét oldalán állni. Ráirányította a figyelmem újra arra is, hogy ezt az élményt tényleg mindenkinek át kell élni időről-időre, illetve hogy megengedhetném magamnak gyakrabban, hogy engem fotózzanak.


Mely életterületeidre lett hatással?

A coach weboldalam aktualizálásához is jó hajtóerő volt az, hogy ilyen profi képek születtek. Meg Niki aznap, útban felém látta meg azt a mezőt, ami a sárkányos amazon fotózásra inspirálta. Pár héttel később az még egy újabb brutál erős, fantasztikus élmény volt Ország Anikó sminkjével.


Hogyan ajánlanád másoknak az élményfotózást?

Ügyfeleink mondták először, hogy ezt receptre kellene felírni minden nőnek. Én azt fűzöm hozzá, hogy rendszeresen.

Hol szeretnél tartani 5 év múlva?

Egyre több emberhez és szervezethez szeretném eljuttatni azt a fejlődési lehetőséget, amit a coaching kínál. Bízom benne, hogy műelemzői vénám is egyre jobban kiteljesítem, rendszeresen írok a kortárs alkotók munkáiról, kiállításokat nyitok meg és összehozom az üzleti világ embereit az alkotókkal.

A coaching munkám révén és a példámmal, ahogy egyszerre vagyok jelen több szegmensben, szeretném mások számára is szélesíteni a látóteret, hogy mennyi mindenben van lehetőségük a kiteljesedésre, és hogy mindig lehet változtatni, újítani, fejlődni...

Vágyam, hogy ezekről a témákról rendszeresen készítsek műsorokat is.


______


Ha szeretnél te is profi fotókat magadról, jó hangulatban, élményben, írj nekünk a Couture Élményfotózásra!

Az élményfotózás tökéletes ajándéknak, ill. önbizalom-növelő egyéni, vagy barátnős programnak is.

Éljétek át az élményt, amikor egy profi stábbal modellként tündökölhettek!


___


Fotók: Nerpel Nikoletta - Koncepció/styling: Vanyovszki Mária

Smink: Huszár Kata

Öltözékek: Viktoria Varga, Orovica, Richard Alexander

159 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page