top of page

Digitális plasztikai sebészet – avagy a 10 leggyakoribb Photoshop beavatkozás

Gyakran viccelődöm azzal, hogy olyan vagyok retusálás közben, mint egy plasztikai sebész, csak éppen nem szikével, hanem egérrel és billentyűzettel operálok. Valójában sokkal több beavatkozást elvégzek egy kép retusálása közben, mint amire képesek a plasztikai sebészek. Szinte minden nap belebújok különböző szakemberek bőrébe utómunka közben, mint például: kozmetikus, sminkes, fodrász, műkörmös, fogorvos, varrónő, takarítónő, néha még Merlin szerepét is magamra veszem, amikor ügyfelemet egy teljesen más környezetbe vagy időbe repítem.


Jöjjön a 10 leggyakoribb Photoshop beavatkozás. Illetve azok, amik eszembe jutottak a sok közül. 🙂


1. A testalkat megváltoztatása


Keskenyebb derék, vékonyabb felkar, kisebb popsi… jó is lenne, ha a való életben is olyan egyszerű lenne a problémás területekről lefaragni néhány centit, mint photoshopban. Persze drasztikus változtatásokat csak külön kérésre hajtok végre, de a minimális, ízléses korrekcióimat még senki sem vette zokon.

(A felkarnál már nem minimális, de így jobban látszik a példa miatt.)


2. Háttér tisztítása vagy cseréje


Szabadtéri fotózásokon a háttérben található zavaró elemeket mindig eltüntetem, de műtermi fotózásoknál is sok esetben szükséges “tisztítani” a hátteret. A papírból készült hátterek kényesek, a cipő által felvitt koszos foltok meglátszódnak, ami nem mutat jól a képeken. Előfordul az is, hogy szükség van a komplett háttér cseréjére, például fantasy jellegű fotózásnál vagy egyszerűen más színre van szükség a tökéletes összhanghoz.


3. Szemek, fülek, száj, orr méretének változtatása

Szintén egy olyan terület, ahova csak külön kérés alapján tévedek. Vastagabb ajkakat, kisebb orrot, kisebb füleket és nagyobb szemeket szoktak kérni. Bevallom, teljesen megértem ezeket a kéréseket. Nekem a fülem a kritikus pont, pedig volt igazi műtétem is, ennek ellenére a profi fotókon mindig lekicsinyítem egy csöppet.


4. Bőrhibák eltüntetése, bőr fiatalabbá tétele


Úgy gondolom, hogy ezt minden portréfotós megcsinálja, alap művelet. A bőr retusálásánál figyelek arra, hogy a textúra ne sérüljön és minél természetesebb hatású legyen a munkám. Persze az sem mindegy, hogy az adott fotó milyen témájú vagy milyen felhasználásra megy. Sokkal természetesebb hatásúnak kell lennie egy üzleti portrénak, mint egy divatfotónak, ahol inkább idealizálunk, a tökéleteset mutatjuk be.


5. Szemek kiemeléseAmikor meglátok egy portrét, azonnal keresem a modell tekintetét, hogy mit árul el. Éppen ezért fontos, hogy a szemeket utólag egy picit kiemeljem. Világosítom, fehérítem, eltüntetem a pici, piros ereket, külön az írisz is kap egy kis csillogást, erőteljesebb színt, kontrasztot.


6. Fogfehérítés

Hollywood-i mosolyt applikálok a modellnek. Na nem olyat, ami annyira fehér, hogy már világít, egy természetesebb verziót. Szükség esetén minden egyéb beavatkozást is elvégzek, amit a fogorvosok: pótlás, fogszabályozás…


7. Frizura dúsítása

Előfordul, hogy a fotózás alatt picit lelapul a frizura, ekkor jön jól, hogy utómunkában simán visszatupírozom. (Lásd 1. pont) Kontyokat is szoktam nagyítani, hogy még többnek, dúsabbnak látszódjon a haj. Egyébként festettem már lenövést is, tüntettem el ősz hajszálakat, színeztem át teljes frizurát… a variációk száma itt is végtelen.


8. Smink kiemeléseHa az ember profi sminkessel dolgozik, mint én, akkor magát a sminket javítani nem kell, viszont a szemekhez hasonlóan szeretem a sminket is kiemelni. Élénkebb, színesebb, kontrasztosabb… A bőr retusálásánál egyébként a kontúrok picit sérülni szoktak, ezt mindig visszarajzolom (árnyékolás, highlighter).


9. Lenőtt köröm töltése, a köröm színének megváltoztatása

Előfordul, hogy nem sikerül a műkörmöst a fotózás időpontjával összehangolni. Ilyenkor van szükség arra, hogy a portréknál, ahol az arc környékén látható a kéz, korrigáljam a lenőtt műkörmöt. Az is előfordul, hogy a köröm színe nem passzol a ruhához, ekkor egy laza mozdulattal átszínezem.


10. Ruha gyűrődéseink enyhítése, azaz vasalás


Vasalásra általában divatfotózások után van szükség, hogy az eladásra kínált ruha még vonzóbbá váljon a vevők számára. Sok ilyet csináltam már és egyszerűen zavarja a szememet a gyűrött ruha, ezért néha nem bírok magammal és más projekteknél is nekiállok kicsit vasalgatni.

Sokszor észre sem veszik az ügyfelek, hogy mennyi minden történt a fotóval csak azt látják, hogy milyen szép a végeredmény. És ez így van rendjén. Az én dolgom az, hogy egy jól bevillágított, alapvetően jó fotóból közel tökéleteset csináljak. Csak közel. Mert tökéletes fotó nincs, legalábbis egy maximalista fotós, retusőr (illetve digitális plasztikai sebész) szemében.


Írta: Nerpel Nikoletta/ Fotográfus/

A bejegyzésben található fotók felhasználása engedély nélkül tilos! Ha mégis teszed, nem csak szerzői, de személyiségi jogokat is sértesz vele.


89 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page