top of page

„A fotózást most terápiás céllal választottam...” - Interjú Dr. Szabó-Kovács Beátával

Frissítve: jan. 2.

Március elején érkezett a megkeresés a csapatunkhoz, mely már az előkészületeivel mindannyiunk számára terápiás hatással bírt.


Dr. Szabó-Kovács Beáta visszatérő ügyfelünk. 2020 nyarán Iustitia istennő alakját testesítette meg a Couture élményfotózás során, idén pedig egy egészen más indíttatású, megnyilvánulásában mégis hasonló, földöntúli alakot szeretett volna magára ölteni:

„Hogy a nemrég kitört orosz-ukrán háború okozta sokk miatt – terápiás céllal – gyógyítsuk lelkemet és egyúttal kifejezésre juttassuk érzéseimet, gondolataimat.”


Milyen indíttatásból akartál új fotókat?

A mai napig keresem a szavakat a 2022. (!) február 24. napján történtekre, de továbbra is nehezen tudom megfogalmazni az érzéseimet, mert egyszerre érzek dühöt, bizonytalanságot és megrendülést. Legfőképpen azért, mert nem tudom elfogadni, vagy mert nem vagyok képes befolyásolni, megváltoztatni az eseményeket.

Emellett minden porcikám tiltakozik az erőfölényes erőszak ellen, hiszen az csak helyrehozhatatlan károkhoz, tönkretett emberi életekhez vezet.

A fotózást ezúttal terápiás céllal választottam, hogy néhány órára elfelejtsem azt, hogy mit nem akarok (vagy kell) tenni, ha határtalanul elszabadul a pokol, egyúttal kifejezzem érzéseimet is.


Mi alapján esett ránk a választásod?

Egyik este egy nagyon régi, bakancslistás álmomról meséltem a férjemnek. Elmondtam neki, hogy egyszer szeretnék teljes mértékben kilépni a komfortzónámból és Iustitia személyében megjeleníteni ars poeticámat, olyan képeken, amelyeken a sylisttal, a fotóssal, a sminkessel és a fodrásszal közösen elevenítenénk meg az istennőt, egyrészt a mindenki számára ismert alakban, másrészt a magyar jogásztársadalom előtt tisztelt, a Fővárosi Bíróság (Kúria) aulájában található változatban. Néhány nappal később teljesen véletlenül ő talált az interneten a “Couture Élményfotózás”-ra és felvetette, hogy jelentkezzek a “Légy modell” szolgáltatásra. Ekkor kerestelek meg titeket és – mivel “A Iustitia projekt” 2020-ban annyira jól sikerült – nem volt kérdés számomra, hogy most is titeket kérlek fel.


Mit vártál a Couture Élményfotózás csapatától?

Visszagondolva az első közös fotózásunkra magas elvárásokkal és vegyes érzésekkel jelentkeztem, mert új volt a szerep, ismeretlen a csapat. Izgultam, mert volt egy régi vágyam, amelynek megvalósításához kreativitás, ötletelés, és jó értelemben vett upgrade-elés kellett, amihez a csapat munkája elengedhetetlen volt.

Bennem volt az is, hogy „hozott anyag”-ból kell dolgozni, és olyan képeket készíteni, amelyekre ha ránézek elégedett legyek – lehetőleg nagyon kevés Photoshop utómunkával a kész képeken.

Kíváncsi voltam arra is, hogy lehet-e egyáltalán olyan képeket készíteni rólam, amilyenek a divatlapokból köszönnek ránk vissza, függetlenül attól, hogy testi adottságaim nem tesznek rá alkalmassá.


Elvárás volt részemről, hogy mindeközben jól is érezzem magam feldobva a szürke hétköznapokat, elfelejtve a munkám okozta stresszt. Le akartam győzni magam és meg akartam mutatni, hogy igenis nézhetek ki másként, mint a megszokott!

Emellett konkrét elképzeléseim (élő! kígyó, bizonyos színek, kiegészítők: igazi kard, óriás könyv, mérleg, trón) is voltak, hiszen célom volt, hogy olyan egyedi alkotás jöjjön létre, amelynek mondanivalója is van.

A legutóbbi közös projektünk ötlete ezzel szemben hirtelen, a nemzetközi eseményektől vezérelve jött és az elvárás is teljesen más volt, (az sem a csapattal szemben, mert tudtam, hogy nem fogok csalódni), emiatt ez mélyebb tartalmúra sikerült.


Hogyan élted meg az előzetes egyeztetéseket?

Meglepően gördülékenyen ment minden. Az első megbeszélést online tartottuk, ahol megismerkedtünk egymással és átbeszéltük a projekt főbb vonalait, ütemezését. A megbeszélést a személyes találkozás követte.

“A Iustitia projekt” előkészülete hosszabb időt vett igénybe, mert több kiegészítő szerepelt a témában és végül a ruha is egyedi alkotás lett.

Máriával mintha évek óta ismertük volna egymást: pontosan ráérzett arra, hogy mit szeretnék, ahogy arra is, hogyan kezeljen. Ehhez azt hiszem, az is kellett, hogy felismerje: ugyan van egy konkrét elképzelésem, és azokat rám is bízza, viszont nagyon jó érzékkel tapintott rá arra, hogy meddig hagyom magam befolyásolni és milyen módon lehet rám hatni. A ruhapróbákon egyetlen ruhadarabot, kiegészítőt sem éreztem kényszernek, és valahogy minden alkalommal egyértelműen el tudtuk dönteni, hogy mi áll jól és végül mi kell nekem. A beszélgetéseket könnyednek és a közös ötletelést hatékonynak éltem meg. Olyannyira, hogy arra is rá lehetett venni, hogy saját és egyedi ruha készüljön a fotózásra. (Itthon viccesen meg is jegyeztem, hogy az esküvőmre nem készültem ennyit!)


Ezen tapasztalatok alapján a legutóbbi projektnél elég volt a témát bedobnom, a brainstorming pillanatok alatt beindult.

Milyen érzéseid voltak a fotózás előtti készülődés alatt? Öltözék összeállítása, smink, haj…

A fotózás előtt már teljes mértékben kész volt a koncepció mindkét közös projektünknél, a fejünkben kialakult kép állt össze arról, hogy mit szeretnénk megjeleníteni és a képekkel közvetíteni. Úgy éreztem, hogy minden tökéletes: kialudtam magam és készen állok arra, hogy valami újat, egyedi alkossunk... belőlem.

Érzésekben mégis különbség volt a két projekt fotózása között:

“A Iustitia projekt” annyira előre megtervezetten előkészített volt a fotózás napjára, hogy csak arra kellett figyelnem: kipihenten és vidáman érkezzek és ne hagyjam otthon a kiegészítőket! Euforikus és várakozással vegyes hangulatban érkeztem a stúdióba. Önmagam kifejezése mellett azt is szerettem volna szemléltetni a képekkel, amiben hiszek és amit képviselek az életben és a munkámban. Úgy éreztem, hogy ehhez minden készen áll és valami nagyon nagyot fogunk alkotni! Imádtam, hogy a csapat miden tagja vidáman fogadott és éreztem, hogy mindenki miattam, értem van ott. Élvezettel ültem be a sminkszékbe és az egy órás felturbózásom pillanatok művének tűnt, hogy aztán izgatottan állhassak a kamera elé. Ez volt az első közös fotózásunk is, ezért a várakozásba elvárás is vegyült, hiszen olyan képeket vártam, amelyek nekem is tetszenek.


A legutóbbi projekt – nevezzük „Szabadság-szobor (Budapest) projekt”-nek – esetében teljesen más érzések KAVAROGTAK bennem. Itt is kész koncepcióval álltunk neki a fotózásnak, és segített, hogy ismerjük egymást, és a kölcsönös bizalom kellő nyugalmat adott számomra. A hangulatomat a terápiás cél mellett a témával megjeleníteni kívánt jelentéstartalma határozta meg, az, amit kifejezésre kívántunk juttatni: düh, bizonytalanság és megrendülés.


Milyen élmény volt a fotózás?

Élveztem minden percét!

Az első fotózáskor megismert csapat profizmusa meggyőzött: ahogy Mária fantáziája szárnyalni kezdett kreatív ötleteivel a helyszínen is, akár a nőies kiegészítőket illetően; Nikoletta, a fotográfus, a majd’ az 5 órán át tartó fotózáson úgy állított a középpontba, és instruált az egyes pózokkal, beállításokkal, ahogy eddig soha, és a sminkes-fodrász is végig biztosította a tökéletes megjelenésemet.

“A Iustitia projekt” fotózásán mindkét koncepciót az általam elképzelt pózokkal kezdtük, az előre egyeztetett képeket, illusztrációkat alapul véve. A cél az volt, hogy kifejezzük az igazságszolgáltatás egyensúlyát (bűnösök bűnhődjenek), igazságosságát: a karddal a jog állami kikényszeríthetőségét, a bűnös megbüntetését, a mérleggel a törvény előtti egyenlőséget, illetve a mérlegelés alapján hozott, igazságos döntést, a bekötött szemmel az egyenlőséget az emberek között, és a döntések befolyásmentes, tárgyilagos meghozatalát jelképezve, a kígyóval pedig az óvatosságra, a bölcsességre, valamint az igazságra utalva.

Nagyon tetszett, hogy ugyan megvolt az elképzelés a beállásokról, a kívánt pózokat követően viszont elszabadult a képzelet és jöhettek a különböző beállítások. Ez a fotózás olyan élményt adott, amellyel nemcsak abban a néhány órában, hanem azt követően még napokra feldobva érezhettem magam.


A „Szabadság-szobor (Budapest) projekt” témáját a 2022. február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború szolgáltatta. A háború kitörése okozta érzelmek kihatottak a fotózásra is, hiszen mindegyikünket sokkolták a történtek. A projekt fókuszában a Gellért-hegyi Szabadság-szobor mai jelentése állt, az angyal megjelenítésével pedig a béke üzenetét közvetítettük. Ez a fotózás valóban terápia volt, és segített abban, hogy elfejtsem a nemzetközi konfliktust és túllendüljek az érzelmi válságon.

Bármelyik projektre is tekintek vissza egyöntetűen kimondható, hogy nagyon jó a fotózás hangulata, dinamikája és megadja azt az adrenalin-fröccsöt, amire az ember vágyik.Mit élveztél legjobban a fotózás során?

Nem tartom magam exhibicionistának, mégis azt élveztem a legjobban, hogy a középpontban lehetek!

Amikor Niki elkezd “dolgozni”, látszik, hogy az nem egyszerű kattintgatások sorozata, hanem olyan folyamat kezdete, amelynek eredménye a stúdióban készült, ámde Niki fejében összeállt, olyan végleges műalkotás lesz, melyet az utómunkálatokkal tökéletesít. Tudja, hogy mit szeretne visszaadni a képein, látja, hogy mit hozhat ki a modellből és folyamatosan instruál. Mindezt akkora élvezettel teszi, amivel azonnal magával is ragad.


Ezt persze az első fotózás alkalmával még nem tudtam, csak azt éreztem, hogy nagyon élvezem az irányítást!


Azt is érdemes tudni a “Couture Élményfotózás” csapatáról, hogy a tagok végig és ténylegesen jelen vannak: Mária figyeli a mozdulatokat, a beállást és ami kipattan a fejéből, azt azonnal meg is valósítja. Így válik szinte minden fotózás részévé a ventillátor, a ruha-lebegtetés, vagy valamilyen kiegészítő (fejdísz, karkötő, fülbevaló, öv, stb.). A smink és a haj tökéletes tartásáról pedig a sminkes-fodrász gondoskodik. Így hárman teljes mértékben képesek arra, hogy kihozzák a modellből a maximumot és a fotózás maradandó élménnyé váljon.


Milyen érzés volt viszontlátni magad a képeken?

Amikor megláttam a képeket azt gondoltam, hogy ezeket nehéz lesz felülmúlni!

Megjegyzem, hogy a projekt legnehezebb része az az időszak, amíg a képekre kell várni. Persze a gépen a stúdióban néhány fotót megnézhetünk, csak úgy ízelítőnek, ami azonban kellő inspiráció a folytatáshoz.

Niki gyors, szerencsére nem csigázza az embert, ez nem fér bele a munkamoráljába, ezért hamar meg is küldi a nyers képeket kiválasztásra.

A várakozás alatt nem gondolok arra, hogy rólam nem lehet jó képeket készíteni, vagy bármelyik kép is előnytelen lehet. Jól éreztem magam abban a néhány órában, amíg készültek, élveztem az előkészületeket, tetszett a szerep és jót tett az önérzetemnek, lelkemnek.


Amikor a képeket megláttam, egyértelmű volt, hogy mindkét projekt alatt megvalósítottuk az elképzeléseimet, az elvárásaim az élményben és a képekben teljes mértékben teljesültek.


Mely életterületeidre lett hatással?

Mindkét projekt során készült képek visszaadták azt, amit üzenni kívántam és amiben hiszek.

“A Iustitia projekt” egy régi álmomat valósította meg, kifejezve önmagamat, az általam képviselt életfilozófiát.

A „Szabadság-szobor (Budapest) projekt” a lelkemben tett rendet. Akkor és ott erre az élményre volt szükségem ahhoz, hogy tovább tudjak lépni.


Hogyan ajánlanád másoknak az élményfotózást?

A mindennapi életben azt tapasztalom, hogy az emberek erősen frusztráltak, önbizalomhiányban szenvednek és elégedetlenek önmagukkal. A legtöbben azt gondolják, hogy ez ellen nem lehet tenni, a kialakult helyzet rabjai, kiutat nem látnak. A lélek és az önértékelés vagy abban ölt testet, hogy önmagunkat ostorozzuk és beletörődünk a sorsunkba, vagy abban hogy körülményeink miatt másokat okolunk. Azt gondolom, hogy békére van szükségünk a lelkünkben és megfelelő önbizalomra, amihez kifejezetten ajánlom mindenki számára az élményfotózást.


Beáta, köszönjük, hogy csapatunkat választottad és hogy dolgozhattunk Veled! Igazi örömmunka volt!


Kreditek:

Modell: dr. Szabó-Kovács Beáta

Fotó: Nerpel Nikoletta

Smink, haj: Móricz-Villás Brigitta

Styling: Vanyovszki Mária

Sárga ruha: Navona

Arany ruha: Charlotte Rose

Szárny: Wing Couture

Ékszerek: Zema, MRCLL's


Ha szeretnél te is profi fotókat magadról, jó hangulatban, élményben, írj nekünk a Couture Élményfotózásra!


Az élményfotózás tökéletes ajándéknak, ill. önbizalom-növelő egyéni, vagy barátnős programnak is.

Éljétek át az élményt, amikor egy profi stábbal modellként tündökölhettek!

147 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page