top of page

5 tipp, hogy rólad is szuper portréfotók készüljenek

Egy portréfotózás előtt sok tényezőt kell átgondolnunk annak érdekében, hogy nekünk tetsző, a fotózás célját kielégítő és ráadásul még önazonos képek is szülessenek. Ha az alábbi 5 pontot átgondolod (+ az első pontnál megnézed az ajánlott linket), biztos vagyok benne, hogy szeretni fogod az átadott képanyagot.


1. A fotós személye & stílusa


A legfontosabb, egyben a legnehezebb feladat kiválasztani azt a fotóst, aki meg tudja valósítani az elképzeléseinket és nem csak technikailag képes erre, hanem személyisége és tapasztalata is hozzájárul ahhoz, hogy a portréalanyból a fotózás alatt kihozza a maximumot. Egy feszültséggel teli fotózáson ritkán születik jó végeredmény , ezért elengedhetetlen, hogy a fotós mielőbb oldja a hangulatot és egy baráti, vidám környezetet teremtsem. Korábban írtam egy viszonylag hosszú és átfogó cikket arról, mire érdemes odafigyelni a megfelelő fotós kiválasztása közben. Katt ide, ha érdekel: Tippek a megfelelő fotós kiválasztásáhozÉppen az ötcsillagos Mystery Hotel Budapestben fotózom Virágot. Fotó: Rohonyi Lili

_____________


2. A megfelelő környezet és világítás


A fotózásnak mindig van célja. A környezetet, a világítást, a hangulati elemeket a cél és a portréalany személyisége alapján választjuk ki. Ez egy összetett folyamat és mindig akadnak kivételek is. Például ha üzleti portréra gondolok, elsőre a klasszikus, műtermi verzió jut eszembe, homogén szürke vagy fehér háttérrel. Ugye Neked is hasonló jelent meg a szemed előtt? El tudsz képzelni üzleti portrét színes virágok között? Normál esetben én sem, de ha a megrendelő virágkötő, vagy esküvői dekorációval foglalkozik máris más a helyzet. Maradjunk a virágkötős példánál. Erre a fotózásra biztosan lágy, természetes hatású fényeket varázsolnék, az egész kép világos, színes, talán kicsit pasztelles lenne, ami kifejezi a finomságot és a játékosságot. A történet teljesen más megvilágítsába kerülne, ha a virágkötő férfi. Maradnék a természetes hatású fényeknél, de sokkal kontrasztosabb, markánsabb irányba vinném a látványt. A lényeg az, hogy mindig gondoljuk át, hogy mi illik hozzánk, miért fotózunk és milyen látványvilág szolgálná a legjobban a fotózás célját.


Sajnos nincs portréfotóm virágkötőről, rossz példa volt, de ennél a barokk inspirálta fotónál is látszik a tervezés tudatossága: a ruha, a smink, a frizura harmóniában van a környezettel és a fotó meleg, barnás színe, valamint kontrasztossága festőies jelleget kölcsönöz.

_____________


3. Photo-ready smink és frizura


Sokan idegenkednek a sminktől, mert nem tartják természetesnek, de fotózáshoz, főleg női portré esetében mindenképp ajánlott. Egy profi MUA (make-up artist) által készített natúr smink csupán kiemeli arcod szépségét, de hatásában természetes marad. Frizurában is maradhatsz a természetes, laza hullámoknál, vagy egyszerű hajvasalásnál, de ha a portré stílusa megengedi konty (laza vagy alkalmi) is kérhető. Mi történik, ha kimarad a smink? A bőr a mesterséges fények hatására általában fénylik, több helyen becsillan, ami nem előnyös. Ezt egy profi által készített natúr, matt sminkkel elkerülheted.


Gercosz Henriett make-up artist éppen egy natúr, nem túl hivalkodó, mégis különleges sminket készít modellemnek. A fotózás témája: beauty, egy kis glamour és önbizalomnövelés az újdonsült anyukának.

_____________


4. Előnyös ruhatár


A ruházatot és a kiegészítőket alapvetően a fotózás célja és a személyiséged határozza meg. Ami a legfontosabb, hogy olyan ruhákat válassz a portréfotózásra, amikben jól érzed magad. A kényelem is szempont lehet, de szerintem sokkal lényegesebb, hogy szépnek lásd magad az adott ruhákban és ez a magabiztosság az elkészült fotókon is garantáltan megjelenik. Üzleti portré fotózásra hozz magaddal elegáns ruhákat, de figyelj arra, hogy az öltözék önazonos maradjon. Ha a fotózás jellege nem üzleti, akkor is érvényes az önazonosság. Olyan ruhákat hozz magaddal, amik önbizalmat adnak és passzolnak a személyiségedhez valamint testalkatodhoz egyaránt. Portrék esetében jól mutat a szabadon hagyott váll, de egy kötött/szőrös/tollas garbó is jó lehet, ugyanis a fotó szereti a textúrákat. Lehetőleg kerüld a neon színeket és a feltűnő mintákat.


Imádtam ügyfelem eleganciáját! Több szettben fotóztam őt, mindegyik csodásan állt rajta és passzolt a személyiségéhez. _____________


5. Pózolj!


Az instruálás, pózoltatás a fotós feladata, ezért ne aggódj, ha még sosem voltál fotózáson és rutintalan vagy a pózolásban. Mivel nem látjuk magunkat fotózás közben és nem tudjuk, hogy a fotós éppen milyen gyújtótávolsággal /zoom/ vagy plánnal dolgozik /vágás/, elengedhetetlen, hogy irányítsa a fotózást. Tehát egy profi fotós mellett nem kell azon töprengeni, hogy mit csináljunk, hiszen mindent mondani fog. Ne aggódj, az instrukciók nem feltétlen eredményeznek merev, “beállított” hatást, csak ha a koncepció megkívánja. Rengeteg spontánnak tűnő kép alapvetően beállított, vagy irányított. Ebben nincs semmi rossz, a fotósnak úgy kell irányítania az eseményeket, a mozdulatokat, hogy létrejöhessen a vágyott fotó, aminek a megrendelő (és a fotós is) örülni fog. Tehát lazulj el, érezd jól magad és bízd rá magad a fotós instrukcióira.


Összefoglalva

  1. Válassz egy jó fotóst. 2. Találjatok egy hozzád illő helyszínt. 3. Készíttess sminket és frizurát. 4. Öltözz fel csinosan. 5. Pózolj és érezd jól magad.


Ez a fotó beállított, mégsem tűnik annak.

_____________


Írta: Nerpel Nikoletta/ Fotográfus/ nerpel.niki@gmail.com/ http://www.nerpelfoto.hu


A bejegyzésben található fotók felhasználása engedély nélkül tilos! Ha mégis teszed, nem csak szerzői, de személyiségi jogokat is sértesz vele.

47 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page